top of page
Search

De verborgen parel: de Kapuzinergruft

  • Writer: De verdwaalde reiziger
    De verdwaalde reiziger
  • Jan 29, 2024
  • 3 min read

Sinds 1633 wordt de Kapuzinergruft in Wenen gebruikt als grafkelder voor de keizerlijke Habsburgse familie. Alle grote namen, zoals Franz Josef, Maria-Theresia en Sisi liggen in deze crypte begrafen.


Kapuzinergruft Wenen
Binnenkomst bij Kapuzinergruft

Toen mijn vriend en ik op onze eerste dag in Wenen aan het rondlopen was het min of meer toeval dat we de Kapuzinergruft tegenkwamen. Een klein bordje met een foto van een doodshoofd met de tekst ‘Kapuzinergruft’ gaf aan dat het in de buurt was. De foto interesseerde mij al, maar ik wist niet wat het woord betekende. Zo ben ik er tijdens mijn reis achterkomen dat mijn Duits zo verslechterd is, dat ik er haast geen woord meer van kan verstaan. Hoe dan ook, we waren onderweg naar de Stephanskirche toen we langs de crypte kwamen. Een informatiebord vertelde ons dat het de crypte van de keizerlijke familie was. De crypte waar de grote namen van Habsburgse familie waren begraven. Uiteraard moesten we hier dus even een tussenstop maken.


Een ticket kost €8, maar ik had geluk. Ik ben nog maar net afgestuurd en, hoewel mijn studentenkaart in augustus al was verlopen, kon ik deze nog steeds inzetten om korting te krijgen. Ze vroegen daarbij ook naar mijn leeftijd, misschien krijg je standaard korting als je jonger bent dan 25, maar dat weet ik niet zeker. Hoe dan ook, voor €7,50 waren wij binnen. Eigenlijk is het een hele bijzondere ervaring aangezien je door een begraafplaats loopt. Het was daarom erg stil binnen. Je hoorde alleen de voetstappen en soms zacht gefluister van de mensen die wel binnen waren.


De crypte was opgedeeld in meerdere stukken. Het eerste deel bevatte veel verschillende doodskisten van meerdere keizers en keizerinnen. Het meest opvallende was de doodskist van keizerin Maria-Theresia en haar man Frans I Stefan. Zij lagen samen begraven in een gigantisch grootte en rijk versierde kist. In feite kun je het niet eens een kist noemen. Meerdere beelden versierden hun rustplaats. Op de zijkanten van de kist was een druk plein afgebeeld in reliëf. Ik stel me voor dat dat Wenen is. De vraag is of het hele lichaam van keizerin Maria-Theresia en keizer Frans I Stefan hier liggen. Het is namelijk traditie onder de Habsburgers dat het lichaam, het hart en de ingewanden afzonderlijk van elkaar werden begraven. Ik beeld me toch maar in het complete lichaam er ligt. Persoonlijk vind ik dat wat vriendelijker en prettiger dan te bedenken dat de keizer of keizerin eerst is ‘leeggehaald’ voordat hij of zij begraven werd.


Het graf van Maria-Theresia en Frans I Stefan in de Kapuzinergruft in Wenen
Het graf van Maria-Theresia & Frans I Stefan

Iets verderop lagen Franz Josef en Elisabeth van Beieren begraven. Zij deelden geen kist, maar hadden elk een bescheiden kist. Franz Josefs kist was gemaakt van simpel donker hout en stond op een marmeren verhoging. Zijn vrouw Elisabeth ligt naast hem. Haar kist ligt in een licht grijze stenen kist die versierd is met gouden bladeren en koppen van leeuwen. Aan de rechterkant van Franz Josef ligt zijn zoon in dezelfde kist als Elisabeth. Rudolf Frans Karel Jozef had op dertigjarige leeftijd zelfmoord gepleegd. Hij is de enige van de vier kinderen die bij zijn ouders begraven ligt.


De Kapuzinergruft is voor mijn gevoel geen hele bekende bezienswaardigheid in Wenen. Toch is het wel interessant om te bezoeken, zeker als je houdt van de geschiedenis van de Oostenrijkse keizerlijke familie. Breng dus zeker een bezoekje aan de crypte, het is zeker je geld waard.

 
 
 

Comments


Subscribe Form

Thanks for submitting!

©2021 by De verdwaalde reiziger.

bottom of page